Noretron yhtiöt

Shure SM58 - Nine Lives Included

31.12.2009

Viis takuusta, kun mukana tulee yhdeksän henkeä!

Legendaarinen SM58® on jo vuosikymmenten ajan kärsinyt kaiken, mitä rokkilavat ja -starat ovat sen pään menoksi keksineet. Sukupolvi toisensa jälkeen on valinnut lemmikikseen tuon luotettavan viiskasin. Viiksiä sillä ei ole, mutta henkiä kyllä vähintään siinä missä naapurin Sämpy-kissalla. Monilla meistä on omakohtaisia ihmetarinoita mikin tuhoutumattomuudesta. Ohessa hieman faktaa pöytään jäljellä oleville skeptikoille:

POTKITTU

Kaikki mikit saavat välillä saapasta keikoilla, niin myös Shuren SM58. Shuren laatutestit on rakennettu simuloimaan kaikkea, mitä lavalla saattaa tapahtua. Testin eräässä vaiheessa mikrofonit tiputetaan kahden metrin korkeudesta kymmenen kertaa kovalle puulattialle eri kulmissa. Vaikka ritilä olisikin tämän jälkeen vähän lommoilla, mikrofonin tulee edelleen toimia moitteettomasti. Shuren laatutestit kehitettiin 1940-luvulla vastaamaan Yhdysvaltain puolustusvoimien standardeja ja ovat luultavasti alan tiukimmat.

HUKUTETTU

Vuoden 1974 America’s Cup -purjehduskilpailussa Rhode Islandin Newportin edustalla, Shuren mikki selvisi ”hukkumiskuolemasta”. Erään veneen jäähdytysjärjestelmässä oli syntynyt paha vuoto. Moottoritilan luukkua avatessa kuvausryhmän mikrofoniin kohdistui suihku merivettä kovalla paineella. Tarkistettuaan laitteet, äänimies totesi kaiken edelleen toimivan täydellisesti.

HEITETTY

Heti tulee yksi heppu mieleen. Wikipedian mukaan hän kehitti oman tunnusliikkeensä, jossa pyöritteli ja heitteli mikkiä monimutkaisessa liikeradassa. Kyseessä oli tietysti The Who -yhtyeen legendaarinen Roger Daltrey. Kuten arvata saattaa, väkivallan kohteena oli SM58. Eräässä haastattelussa Roger on sanonut, että hän rakensi koko lavapersoonansa kyseisen mikin ympärille.

YLIAJETTU

Doug Ryan Newfoundlandin Labrador Citystä kertoi Shurelle oheisen tarinan: ”Olen käyttänyt Shuren tuotteita jo joitakin vuosia ja huomannut niiden olevan erittäin luotettavia ja kestäviä. Ajaessani eilen kotiin, huomasin mikrofonin lojuvan keskellä tietä. Lähestyessäni sitä, huomasin sen olevan Shuren mikki. Päätin pysähtyä ja tutkia, josko mikki vielä toimisi. Vein sen kotiin ja testasin sitä nauhoittamalla vähän laulua – mikki toimi täydellisesti. Se, että mikki vieläkin toimii tiellä lojumisen ja useita kertoja yliajetuksi tulemisen jälkeen, on todistus Shuren mikrofonien laadusta. Minusta se oli aika ihmeellistä ja halusin vain kirjoittaa ja kiittää teitä siitä, että teette niin loistavia tuotteita!”

KÄRVENNETTY

Vuonna 1970 Ohion New Philadelphiassa paloi kirkko. Neljä päivää tulipalon jälkeen kirkon äänimies löysi kaksi Shuren mikkiä karrelle palaneen rojun keskeltä. Tulen ja kuumuuden lisäksi mikit olivat kärsineet vesivaurioita palolaitoksen mittavan vedenkäytön seurauksena. Äänimies oli varma, että mikit olivat jo viimeiset virtensä kuulleet, mutta kuivatuksen ja putsauksen jälkeen ne eivät näyttäneetkään aivan toivottomilta. Äänimiehen hämmästys oli suuri, kun hän totesi molempien mikrofonien edelleenkin toimivan!

PUDOTETTU

TÖMPS – ja taas joku tiputti mikin lavalle! Shurella kyllä tiedetään, että niin käy joskus. Jokainen Shuren mikki, mukaan lukien tuo kuuluisa SM58, joutuu testiin, jossa mikki yhdessä telineen kanssa tiputetaan kymmenen kertaa kovalle puulattialle vajaan parin metrin korkeudesta. Mikin tulee toimia moitteettomasti testin jälkeen. Taitaa muuten Shuren testiryhmällä olla unelmajobi!

JÄÄDYTETTY

Asiahan on niin, ettei aina voi valita keikkapaikkaa, vaikka kuinka haluaisikin välttää Pohjolan talvifestareiden paukkupakkaset. Yhdestä asiasta voit kuitenkin olla varma: SM58 ei hyydy. Yhdessä testivaiheessa Shuren mikrofoneja säilytetään seitsemän vuorokautta äärilämpötiloissa (-30°C - 75°C), jolloin kemialliset reaktiot kiihtyvät ja on mahdollista tutkia lämpötilan vaikutusta tuotteen valmistusmateriaalien ominaisuuksiin.

NAULATTU

Eräs Shuren jälleenmyyjä järjesti asiakkailleen koulutustilaisuuden, jossa oli tarkoitus todistaa SM58 luotettavuus. Tarvikkeina oli SM58 (ts. vasara), 20 naulaa ja 25mm paksu lauta. Jokainen osallistuja naulasi vuorollaan yhden naulan lautaan vasaranaan SM58. Jokaisen naulan jälkeen mikki kytkettiin kaiuttimeen ja tarkistettiin sen moitteeton toiminta. 20 osallistujan jälkeen lauta oli naulattu täyteen ja mikki oli hieman surullisen näköinen, mutta toimi edelleen aivan kuin uutena. Ei ole vaikea arvata, mikä oli puheenaihe saunanlauteilla koulutuspäivän päättyessä. Jälleenmyyjä asensi laudan ja mikin taukohuoneen seinälle päivittäiseksi muistutukseksi työntekijöilleen Shuren tuotteiden luotettavuudesta.

KUUMENNETTU

Maailmanvalloituskiertueet kulkevat kaikenlaisten ilmastojen läpi. Valitettavasti kaikkialla ei ole Honolulun optimaalista aurinkoa ja 30°C vuoden ympäri. Jotta voit huoletta jättää viiskasin auton takaboksiin Vegasin kesäpaahteessa tai New Orleansin höyrysaunassa, Shuren mikrofonien toimivuus testataan kymmenen vuorokauden ajan 90-98% suhteellisessa ilmankosteudessa, lämpötilan vaihdellessa 65°C ja -10°C välillä. Kylmävarastointi, lämpötilashokki, kuumavarastointi ja jatkuva korkea kosteusprosentti yhdistettynä yhteen testiin takaavat, että SM58 on varma valinta keikalle maapallon kaikissa kolkissa.

Liitetyt Tuotteet

» Shure SM58 SM Series Dyn. solistimikrofoni, legenda

« Takaisin